Kerékpárral a Fertő-tó körül
Fertő-tavi bringatúra
- 2 napos kerékpártúra a Fertő-tó körül
- Kikapcsolódás, borkóstoló, színes élmények
- Fertő-Fertőzug Nemzeti Park
- Hangulatos osztrák falvak és látnivalók
Részletes program

1. nap              Fertőrákos – Fertőd – Pamhagen – Illmitz – Podersdorf

Szombat délelőtt 9:00 órára várunk minden résztvevőt Fertőrákoson, a templom előtt. A regisztráció és rövid ismerkedés után mindenki elhelyezi csomagját a kísérőautóban, amely a kerékpártúra egész ideje alatt velünk lesz. Ezután kiosztjuk a kerékpárokat, amik személyre szabott beállításában a túravezetőink természetesen mindenkinek segítenek. Kiosztjuk a fejvédőket és a láthatósági szalagokat is, majd ismertetjük a mai túra útvonalát. Miután mindenki felkészült a túrára és összebarátkozott kerékpárjával, megkezdjük kétnapos kerékpártúránkat a Fertő-tó körül. A két nap alatt mintegy 140 kilométert fogunk kerekezni főleg Ausztriában, kiváló minőségű, aszfaltozott kerékpárutakon; néhol azonban találkozunk murvás szakaszokkal is. Szinte mondanunk sem kell, de szintemelkedéssel nem kell számolnunk. Mai túránk első szakaszát még Magyarországon tesszük meg. Jobbra tekintve szép dombsor húzódik, míg bal oldalunkon a Fertő-tó nádasának rengetegét láthatjuk. Mintegy tíz kilométer megtétele után érkezünk Balfra, ahol négy gyógyforrás tör a felszínre; vizüket évezredek óta használják fürdésre, de ma már palackozzák is. Egy rövid kóstoló után folytatjuk túránkat, és egy óra elteltével már Fertődön, az Esterházy Kastély kapujánál tartjuk ebédszünetünket. Étkezhetünk étteremben vagy az itt sorakozó büfék valamelyikében, de a szabadidőben mindenképp érdemes sétálni egyet a szép kastélykertben is. Fertődről még 11 kilométer van hátra, hogy megérkezzünk Ausztriába, Pamhagen (Pomogy) településére. A környék még a 19. században is lápos, mocsaras terület volt, amelyet fokozatosan lecsapoltak. Akkoriban a falu még közvetlenül a vízparton állt, sőt áradások alkalmával el is öntötte a tó. Újabb 13 kilométer letekerése után jutunk Apetlon (Mosonbánfalva) érintésével Illmitzre. Rövid kitérőt teszünk a néhány kilométerre található kikötőig, ahol végre megcsodálhatjuk a Fertő-tó nyílt víztükrét. Ezt követően érkezünk a Fertő-Fertőzug Nemzeti Park területére, amely a kétnapos kerékpártúránk egyik legszebb részét képezi. Elhaladunk a Szik-tó valamint a Büdös-tavak mellett, miközben vigyáznunk kell a kerékpárúton totyogó vadkacsa-családokra, akik lelkesen haladnak egyik szikes tótól a másikig. Felkapaszkodunk egy madármegfigyelő-toronyba, majd folytatjuk túránkat egészen a Fertő-tó keleti partvidékén található legnagyobb üdülőközpontig, Podersdorfig. Egy lovasfarm által üzemeltetett ifjúsági szállóban foglaljuk el a szobáinkat. Időközben a csomagszállító autónk is megérkezett, így mindenki átveheti a csomagjait. A nap hátralévő része a pihenésé. Napi megtett út: 73,5 km. Ellátás: önellátás.

2. nap              Podersdorf – Nezsider – Nyulas – Feketeváros – Ruszt – Fertőrákos

A reggeli elfogyasztása után folytatjuk Fertő- kerülő kerékpártúránkat. Weiden am See (Védény) irányába tekerünk, amely szinte már teljesen összeépült a szomszédos Neusiedl am See (Nezsider) kisvárosával. Teszünk itt egy kis kitérőt és elgurulunk a kikötőig, ahol rövid pihenőt tartunk. Ezt követően szőlőültetvényekkel borított, dimbes-dombos tájakon biciklizünk tovább Jois (Nyulas) faluba, ahol az egyik helyi szőlősgazda pincéjében meg is állunk egy rövid kóstolóra. Ausztriának ezen a részén különösen jelentős a szőlő- és gyümölcstermesztés; ezt jelzik a környék kiterjedt cseresznyéskertjei is. A pincelátogatás után hamarosan Windenbe (Sásony) érünk, amely a hajdani Borostyán-út egyik állomása volt. Tovább kerékpározva Breitenbrunn (Fertőszéleskút) mellett haladunk el, ahonnan már messziről látszik a település nevezetessége, a 16. századi, 32 m magas Török-torony. Folytatva utunkat Purbach-ba (Feketeváros) érkezünk, amely a magyar nevét onnan kapta, hogy a török kiűzése után nem maradt más belőle, csak üszkös romok. A központban sétálva sok, jó állapotban fennmaradt barokk házat és három, még ma is álló városkaput láthatunk. Tovább kerekezve Donnerskirchen (Fertőfehéregyháza) következik, amelynek a környékén tavasszal több tízezer cseresznyefa virágzik. Innen már csak 16 kilométert kell megtennünk, hogy a Fertő-tó környékének legszebb városába, Rustba (Ruszt) érkezzünk. Egy hosszabb ebédszünetet tartunk itt, mialatt szabadprogram keretében bejárhatjuk a magával ragadó bájos kisváros reneszánsz és barokk házakkal övezett utcáit. Az ódon házak szőlőlugassal árnyékolt belső udvaraiban hangulatos borozókat találunk, ahol jól esik egy hűvös fröccs a megfáradt kerékpárosoknak. Miután megismerkedtünk a műemléki védettséget élvező városközponttal, túránk utolsó 12 kilométeres szakaszának vágunk neki. Mörbisch (Fertőmeggyes) falun áthaladva keresztezzük az államhatárt és érkezünk vissza körtúránk kiindulópontjára, Fertőrákosra. Érkezésünk után átvesszük a csomagjainkat a kísérőautóból és ezzel véget ér programunk. Napi megtett út: 65 km. Ellátás: reggeli.


Hírlevél
Aktuális ajánlatokról, akciós útjainkról, újdonságokról, friss hírekről kaphatsz információkat.
Iratkozz fel most!
Kapcsolat
Ha az utazásokkal kapcsolatban információra van szükséged, hívj bennünket bátran, írj nekünk e-mailt vagy használd azonnali üzenetküldő dobozunkat!
TEL: +36/30-204-7151
, FAX: +36/84-999-625
Név:
E-mail:
Üzenet:
Köszönjük az üzenetet, a lehető legrövidebb időn belül válaszolunk.